Nieuwsbrief nr. 16, augustus 2011
Nieuwsbrief nr. 16          augustus 2011

Beste vrienden van Kondanani,

In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:


Het gaat niet altijd goed

We schreven in eerdere nieuwsbrieven al over hem, en helaas, het gaat nu toch mis.
Isaac kreeg een glazen oog die niet wilde passen en werd daarmee geplaagd door de kinderen. Hij bleef zelf vrolijk en maakte zich eerder zorgen over andere kinderen dan over zichzelf. Altijd vrolijk en altijd vol vertrouwen was dit dappere mannetje, een toppertje van 9 jaar oud. Hij had kanker, kreeg een glazen oog, het leek opgelost, maar helaas nu is het weer terug. De doktoren in Malawi hebben geen hoop meer voor Isaac.
Isaac Vanaf Kondanani horen we "Als Isaac chemo krijgt voelt hij zich prima en heeft maar een doel en dat is daar de andere kinderen met kanker troosten en moed inspreken".
Hij heeft, in de lijn van zijn opvoeding, veel vertrouwen in Jezus en houdt dat ook de andere kinderen voor. Geprobeerd wordt nu om een weg te vinden om Isaac naar Z.Afrika, Cape Town, het Red Cross Children's Hospital, te krijgen waar meer kennis is en meer mogelijkheden zijn om hem te behandelen.
Het zou geweldig zijn als dat mag lukken en er weer hoop is voor zo'n dapper mannetje.
In een paar zinnen een klein drama, we blijven hem volgen.


Wij zoeken een keuken

De maaltijden voor alle kinderen en hun verzorgenden worden bereid op industrie branders. De snijtafels, spoelbakken, koeling en de ruimte zelf zijn in dusdanige staat dat hygienisch werken een utopie is. Kortom:

de keuken is hoognodig aan vervanging toe!

Kondanani Nederland is om die reden op zoek naar een keuken die de omstandigheden in Malawi goed aan kan, hygiënisch werken mogelijk maakt. De bio-gas installatie wordt binnen afzienbare tijd aangelegd. De koeienmest vervangt dan de gasflessen. Een mooie duurzame oplossing die ook een flinke besparing oplevert.

 

keuken Nodig zijn fornuizen, (evt. met oven), spoelbakken met kranen, snijtafels, opslagmogelijkheden en koelingen. Ook een geiser kunnen we goed gebruiken. Een evt. koelcel zou fantastisch zijn! Ook zoeken wij pannen, rijstkokers en diepe braadpannen.
Wij denken aan een horeca-, of instellingskeuken die vervangen wordt maar in Malawi nog heel goed dienst kan doen. Het zou het allermooiste zijn als we een volledige keuken vinden die vervangen wordt en compleet naar Malawi vervoerd kan worden. Maar ook met losse onderdelen zijn we blij. De firma Tamminga uit Biddinghuizen heeft ons opslag-capaciteit aangeboden die we mogen gebruiken tot we een volledige keuken kunnen verschepen.
Het transport is een forse investering en het is de bedoeling dat de keuken Kondanani voor een flink aantal jaren van maaltijden zal voorzien. Een robuuste keuken die nog in goede staat is en tegen een stootje kan is zodoende wat we zoeken.
Weet u een instelling of horeca-gelegenheid die (een deel van) de keuken vervangt en graag meedoet aan deze mooie vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Misschien kan de oude keuken nog veel heel goed werk doen op Kondanani!
Graag horen wij uw tips!


Topsport op Kondanani

hardloopwedstrijd hardloopwedstrijd Mei 2011: hardloopwedstrijden in Blantyre Malawi voor de jeugd onder de 16 jaar.

De toppertjes van Kondanani werden ingeschreven en togen naar Blantyre vergezeld door een schare fans.
Net als vorig jaar deden vooral de meiden van Kondanani het fantastisch! Met een eerste en een derde plaats, werd de soms al veel oudere, concurrentie achter zich gelaten.

Het is duidelijk dat er een paar sport-talentjes op Kondanani rondlopen. Er wordt dan ook hard voor getraind, iets waar de bevolking uit de omliggende dorpen nog duidelijk aan moet wennen.

De atletiek-trainingen rondom het dorp worden nog wel eens uitgelegd als strafexercities die de blanken de zwarte kinderen opleggen. Een misverstand waarvan we hopen dat dat snel uit de wereld zal zijn en dat de Malawianen trots kunnen zijn op het talentjes die in de toekomst de Kenianen misschien wel naar de kroon kunnen steken in de atletiekwereld!


Wist u dat...

 

 • er nu 160 kinderen op Kondanani wonen en ...
 • dat er net zo veel mensen uit de dorpen rondom er hun brood verdienen
 • de mensen die op Kondanani werken een goed salaris verdienen en ...
 • zij daarom hun kinderen naar school kunnen sturen
 • er topsporters wonen op Kondanani
 • er een echte boerderij is op Kondanani met 25 koeien die heel voedzame melk geven
 • we er alles aan doen om te zorgen dat de kinderen voldoende zuivelproducten krijgen en ...
 • dit lukt dankzij de boerderij
 • ze ook een Hollandse kaasmakerij hebben waarvan de opbrengst voor de kinderen is
 • dankzij aidsremmers er tegenwoordig veel minder baby's sterven dan twee jaar terug
 • door uw giften we mooie huizen kunnen bouwen, waar de kinderen graag wonen
 • we op zoek zijn naar een professionele keuken om verantwoord te koken voor 160 kinderen

 


Kondanani op Facebook

Ook op Facebook willen wij groeien om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Heeft u een account? Ga dan naar onze pagina op Facebook en "vindt ons leuk".


Bedankt!! ABN-AMRO banknummer 62.32.46.597

t.n.v. Stichting Kondanani Nederland
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Om te voorkomen dat u de inhoud van onze e-mails niet meer kunt lezen door diverse filters, kunt u ons verzendadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. in uw adresboek of de lijst van veilige afzenders plaatsen.
Wilt u onze nieuwsbrief in de toekomst niet meer ontvangen, dan kunt u zich hieronder afmelden.
Om de vriendenkring van Kondanani uit te breiden, stellen wij het zeer op prijs als u deze nieuwsbrief wilt doorsturen naar geinteresseerden.

website contact privacy statement aanmelden/afmelden nieuwsbrief

Facebook Kondanani NL