Nieuwsbrief nr. 12, juni 2010Nieuwsbrief nr. 12          juni 2010

Beste vrienden van Kondanani,

Het is weer de hoogste tijd voor een nieuwsbrief.

Alleerst een mededeling: Annie is tot 11 juli in Nederland. Diegenen die haar graag eens persoonlijk zouden willen spreken worden daartoe in de gelegenheid gesteld. Neemt u gerust contact met ons op, bij voorkeur per email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:


  • Aankomst container

Nog eenmaal de container. In onze vorige nieuwsbrief (december 2009) schreven we al uitgebreid over de inhoud ervan en hebben we alle mensen die hebben bijgedragen hiervoor bedankt. Er kwamen nog enkele foto's binnen die we u niet willen onthouden. Allereerst de crocs, die werden met luid gejuich in ontvangst genomen. Op de foto kunt u zien hoe blij ze hiermee waren.

Een echte opsteker voor het onderwijs op Kondanani.
Ook in de vorige nieuwsbrief lieten we al weten dat de laptops, geschonken door de NS in Nederland op de scholen van Kondanani zijn geïnstalleerd.
Er wordt geweldig gebruik van gemaakt zodat ook deze kinderen net als hun leeftijdsgenoten uitstekend met de computer leren omgaan. En zoals dat met kinderen gaat ze hebben het razend snel door en benutten de mogelijkheden samen met de onderwijskrachten.
In Nederland liggen alweer 40 prima laptops te wachten op verzending en ook deze zijn geschonken door de Nederlandse spoorwegen. Geweldig bedankt.

de crocs ontvangen de laptop in gebruik
  • Brielle House gereed
NCDO

Zoals u weet zijn de sponsorgelden van het Groot Dictee in Brielle vorig jaar (2009) ten goede gekomen aan Kondanani. Het bedrag werd verdubbeld door het NCDO en er werd direkt begonnen met de bouw. In de vorige nieuwsbrief konden we u melden dat het dak erop zat en er met de afbouw begonnen kon worden. Nu kunnen we melden dat het gebouw helemaal klaar is en al in gebruik genomen is door de nieuwe bewoners: een groep jongens in de leeftijd van 10 jaar en ouder. Hieronder een foto van de buitenkant en van een van de slaapvertrekken.

Brielle House gereed slaapkamer kinderen

  • Caring Hands gereed, geweldig feest op Kondanani

Op 23 juni j.l. was het eindelijk zover dat het nieuwe “Caring Hands” officieel geopend kon worden. En dat werd echt tijd want er was enorm ruimte gebrek. Er kwamen in februari en maart 25 baby's bij en dat kon niet meer in het hospitaal. Van die kinderen kwamen er 21 uit een ander weeshuis waar de omstandigheden niet goed waren. Het is geweldig dat we ook die hebben kunnen opvangen en een toekomst mogen geven (met dank aan onze sponsoren).
Press Trust en God tv sponsorden beide 50% van de bouwkosten en zij waren natuurlijk aanwezig op het feest. Malawi tv, twee radiostations en diverse kranten deden verslag van de opening.
De bouw was een zware bevalling maar het resultaat is geweldig en stelt Kondanani in staat om op een uitstekende manier de baby's te verzorgen.
Kondanani Nederland feliciteert Kondanani Malawi van harte met dit prachtige resultaat.

Caring Hands

  • Nieuwe bestemming voor de Rory Alec Clinic

Door de verhuizing van de baby's naar het nieuwe “Caring Hands” is de Rory Alec kliniek leeg gekomen.
Maar niet voor lang want een nieuw project is in ontwikkeling n.l. het opvangen van ondervoede, vaak zieke ouderen uit de omgeving van Kondanani kinderdorp.
Enige tijd geleden is een delegatie van Kondanani samen met het CBO (Community Based Organizations) in verschillende dorpen gaan kijken en ze zijn geschrokken van de ellende die ze aan troffen.
Er is op dit moment voldoende te eten in Malawi maar de armoede is nog groot en zeker als je oud bent en ook nog ziek, veelal aids, dan is het leven slecht vol te houden.
Er is nu onderzoek hoe deze mensen in ieder geval te voeden en aan medicijnen te helpen.
De Rory Alec kliniek van Kondanani zou een oplossing kunnen bieden als we er de middelen voor vinden.
Wie zich wil opgeven als sponsor voor juist dit project is meer als van harte welkom.


  • Het wel en wee van de kinderen

In de komende nieuwsbrieven willen we het wel en wee van een aantal kinderen beschrijven. We hopen dat u hierdoor een beetje inzicht krijgt van wat er allemaal gebeurt in het kinderdorp Kondanani.

Annie schrijft:
"Isaac is 7 jaar. Hij heeft problemen met zijn ogen. We hebben al verschillende keren een specialist bezocht in de hoop dat er iets aan gedaan kon worden. Toen er slijm op de oogbal zat heeft een arts biopsie gedaan. Hij constateerde dat er een tumor achter zijn oog zat. Het oog kon niet worden behouden.
We waren er echt verdrietig over, ik huilde, maar hij zelf liet nooit een traan. Het oog is verwijderd en hij krijgt binnenkort een glazen oog, ik geloof dat hij elk jaar een nieuwe krijgt.
Het verbaasde me hoe snel hij over de operatie heen was. Hij is een briljante leerling op school en het heeft zijn schoolprestaties niet beinvloed. Natuurlijk proberen de andere kinderen hem te plagen met "de eenogige man", maar hij lacht er om. Geweldig om zo veel zelfvertrouwen te zien."

"In maart vonden we aan de poort van Caring Hands een oma, met een tweeling. Hun toestand was tragisch om het zachtjes uit te drukken. Ze zijn 17 maanden oud. De een woog 4 kg en zijn tweelingbroer 7 kg. Ze hadden grote open wonden op hun lichamen en onnodig te zeggen, ze zagen er uit als skeletten. Geen haar op hun hoofd alleen een beetje oranje pluis, we moesten ze mee naar binnen nemen. Geen van hen kon zitten of staan. Maar twee weken hebben wonderen gedaan voor deze tweeling, ze zijn allebei meer dan een kilo aangekomen, hun huidskleur is veranderd van grijs tot bleek en chocolade bruin, het haar groeit en is zwart. De wonden zijn bijna dicht. Wij zijn verheugd over de goede voortgang.
Nu 3 maanden later doet de tweeling het ook erg goed en zijn kilo's aangekomen. Allebei lopen ze nu, hun spieren ontwikkelen zich goed en ze hebben niet meer de tekenen van de ernstige ondervoeding die ze hadden voordat ze kwamen. Het is zo speciaal om een zegen te zijn voor deze kinderen, en ze niet in de toestand te laten waarin we ze gevonden hebben."

  • Groot sportnieuws uit Malawi/Kondanani

Ook al wonen de weeskinderen van Kondanani in een apart dorp, ze moeten en willen graag meedoen aan sportactiviteiten in het land.
Sport, en natuurlijk het contact met leeftijdgenoten buiten Kondanani, is voor hun ontwikkeling heel belangrijk.
En dat doen ze goed want onze atleten wonnen bij hardloopwedstrijden in Blantyre in de leeftijd tot 16 jaar al mooie prijzen. Zo wonnen ze een 1e en 2e prijs op de tien kilometer en een 2e op de 5 kilometer. Geweldig en gefeliciteerd vanuit Holland.


  • Wordt donateur! (en vul het incasso-formulier in)

In elke nieuwsbrief plaatsen wij een oproep om donateur te worden. Om het u gemakkelijk te maken kunt u hier een incasso-formulier downloaden. Het enige wat u hoeft te doen is het document afdrukken, invullen en aan ons terugsturen. Het opgegeven bedrag voor de maandelijkse incasso kunt u altijd wijzigen of stopzetten. En als u het niet eens bent met een incasso dan heeft u de bevoegdheid om het bedrag binnen 30 dagen na afschrijving -zonder opgaaf van redenen- bij uw bank terug te vorderen. U zit dus nergens aan vast, en de kinderen van Kondanani zijn u oneindig dankbaar!

Als Stichting Kondanani Nederland zijn we blij met zowel de kleine als de grote donateurs. Kleine donateurs die met regelmaat iets storten zijn van onschatbare waarde voor de dagelijkse gang van zaken in het kinderdorp. Een maandelijks bedrag van 10 Euro dekt al een groot deel van de kosten van de voeding van 1 kind, maar er kunnen ook schoenen van gekocht worden, schoolboeken, of voer voor de dieren. Juist voor deze altijd weer terugkerende kosten zoeken we trouwe donateurs.
Ook voor de grote (bouw)-projecten zijn we op zoek naar nieuwe financieringsbronnen. Graag komen we bij u op school, bij uw rotaryclub, uw sportvereniging of andere organisatie vertellen over Kondanani en we participeren graag bij de fondsenwervingsacties.
Aarzel niet om contact op te nemen met het bestuur, we denken graag mee en het verplicht tot niets!

Ook zijn we blij met de steun van bedrijven (en/of particulieren) die uit oogpunt van Maatschappelijk Bewust Ondernemen een bijdrage willen leveren, in welke vorm dan ook. Als voorbeeld willen we hier 2 van dergelijke initiatieven laten zien:

 • YouBeDo, dit is een webwinkel waar u boeken kunt bestellen tegen de normale prijs, met dit verschil dat 10% van de opbrengst aan een door u te kiezen goed doel wordt geschonken. Kondanani is een van de goede doelen. Dus als u boeken gaat bestellen: denk aan YouBeDo en aan ons!
 • PAINT-IT-FORWARD, kan voor u in opdracht een schilderkunstwerk maken. Ook zij schenkt 10% aan een goed doel, waaronder Kondanani!


  • Geef deze kinderen een toekomst! Voor slechts 5 euro ...
   • 5 euro - persoonlijke verzorging: zeep, tandpasta, e.d.
   • 5 euro - 1 kind verblijf op peuterschool
   • 10 euro - voedsel voor 1 koe per maand
   • 15 euro - 1 kind naar de basisschool (excl. salaris leerkracht)
   • 20 euro - Opvang van 1 baby in kliniek (excl. babymelk)
   • 20 euro - Kleding en schoenen voor 1 kind
   • 25 euro - 1 maand eten voor een kindBedankt!!
   • 30 euro - 1 maand babymelk voor 1 baby

Steun Stichting Kondanani met een financiële bijdrage, elke donatie is welkom!
Enkele voorbeelden van de kosten op Kondanani (per maand) en wat er dus met uw donatie gedaan kan worden:

Het is te allen tijde mogelijk om donaties te 'oormerken'. Geld gegeven met een specifieke bestemming zal alleen daarvoor aangewend worden. Uw geld wordt goed besteed, de afgelopen jaren was slechts 4% nodig om de kosten van fondsenwerving te dekken!
Lees onze jaarverslagen op de website.


Bedankt!!ABN-AMRO banknummer 62.32.46.597
   ,

   t.n.v. Stichting Kondanani Nederland

   e-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook Kondanani NL