KONDANANI Nieuwsbrief nr. 7          juli 2008

Beste vrienden van Kondanani,

In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

  • Fokveedag in Hellevoetsluis, 9 augustus

   Zaterdag 9 Augustus a.s. vindt in Hellevoetsluis de jaarlijks terugkerende
fokveedag
   plaats. De fokveedag is uitgegroeid tot een levendig evenement met keuringen van de koeien en de kalfjes, diverse demonstraties met o.a. Welsh ponies en Tinkerpaarden, een hondendressuur en een spectaculaire roofvogelshow.

   Naast deze activiteiten is er een uitgebreide markt met ambachten en plattelands streekprodukten. Op deze markt heeft de
Stichting Kondanani
   ook een kraam. Toen bekend werd dat Kondanani Malawi een nieuwe koe nodig had is dat probleem snel en voortvarend opgepakt door
"Natuurlijk Voorne-Putten"
   . Dit is een vereniging die zich inzet voor het behoud van het cultuurhistorische landschap op Voorne Putten door middel van agrotoerisme en agrarisch natuurbeheer.

   Een groep enthousiaste leden van deze vereniging heeft binnen mum van tijd de benodigde 500 Euro bijeengebracht voor de nieuwe koe voor Kondanani! De evenknie van deze koe, die Karin zal gaan heten, wordt gepresenteerd op de fokveedag.

   Karin zelf zal door Annie in Afrika worden gekocht.

   In de Kondanani-kraam gaan we originele Malawiaanse produkten verkopen. Afrikaanse schalen, houtwerk, maar ook papier gemaakt van olifantenpoep (goede kwaliteit!), olielampjes en mogelijk ook die mooie Malawiaanse gevlochten auto's zullen onderdeel zijn van het assortiment.

   Daarnaast gaan we informatiefolders uitdelen en hopen we weer nieuwe donateurs te winnen voor Kondanani.

   Met de opbrengst van de verkoop in de kraam en een bakstenen-actie gaan we verder bouwen aan het nieuwe babyhuis op Madalo, wat er z.s.m. moet komen. In het kader van deze actie kunnen er, vantevoren, of aan de kraam zelf, (fictieve) bakstenen a raison van 5 Euro gekocht worden. We hopen op die manier heel wat stenen bij te kunnen dragen aan het nieuw te bouwen babyhuis op Madalo. Het nieuwe dak moet erop voor de regen komt!

   Als u mee wilt doen aan deze ludieke actie kunt u het geld voor uw bakste(e)n(en) overmaken naar bankrekeningnummer 62.32.46.597 van de ABN/AMRO tnv stichting Kondanani Nederland.  • De stand van zaken mbt de te bouwen huizen

   Er zijn op dit moment volop bouwactiviteiten op en rond het kinderdorp Kondanani.

   De fundering voor een nieuw Caring Hands, voor de opvang van baby's, is af en nu kan er op gebouwd worden. Omdat ook in Malawi de prijzen heel snel stijgen zijn de plafonds en het dak alvast ingekocht omdat de prijzen van ijzer en andere bouwmaterialen in korte tijd 20% gestegen zijn.

   Het gebouw heeft een opp. van 602 m² en er kunnen straks 80 baby's worden opgevangen.


kinderhuis in aanbouw
   Hiernaast een foto van een kinderhuis in aanbouw.


   Op Madalo moeten op korte termijn twee woonhuizen bij worden gebouwd.

   Ook hier is een start gemaakt met het eerste huis maar er is helaas, door de sterk stijgende prijzen, onvoldoende geld. We hopen dat daarin, door schenkingen/donaties en onze actie op de fokveedag, verandering komt en wel zo dat ook met het tweede huis begonnen kan worden.

   De bouw van de nieuwe stallen is bijna rond en daarvan krijgt u in de volgende nieuwsbrief foto's. dankzij deze voorziening is er nu steeds voldoende eten en zuivel voor de kinderen, de medewerkers en de staf.  • Kaasmachine gedoneerd door GeTeBakkerijAdvies

   Voor de boerderij op Madalo is in Nederland een installatie, incl. vormen en pers, gekocht om kaas te kunnen produceren.

   We konden de installatie voor € 2500,- kopen bij Gebr.Rademaker BV uit de Hoef, wat maar een klein deel is van de werkelijke waarde. We zijn daar heel erg blij mee.

   Dhr. P.v.d.Voort, vader en leermeester van de Nederlandse wereldkampioen kaasmaken van Jerseykoeienmelk uit Lunteren (daar moet je eens kaas van hebben gegeten), zal in Malawi ondersteuning verlenen bij de opstart kaasmaken.

   De opbrengst is natuurlijk voor de opvang en verzorging van de weeskinderen.


  • Container naar Kondanani
   • Kleine bedjes met matrassen
   • Jongens en meisjeskleding voor kinderen in de leeftijd van 5- 12
   • Zwemkleding voor jongen en meisjes van 8-12 jaar
   • Schoenen (elke kindermaat tot 11 jaar)
   • Lakens (single beds)
   • Dekens (single beds)
   • Handdoeken (elke maat)
   • Kleding voor volwassenen (kleine maten 36-40, voor Golden Oldies)
   • Leerzaam speelgoed en spellen
   • Badminton, tafel tennis, tennis rackets, voetballen
   • Zwarte poppen (geen Barbie dolls)
   • Speelgoed potten and pannen, namaak groente en fruit
   • Speelgoedauto's
   • Driewielers
   • Fietsen voor kinderen tot 12 jaar
   • Knuffels
   • Spiegels (elke maat)

   De kaasmachine (zie hierboven) zal per container naar Malawi vervoerd worden. In deze container is dan nog redelijk wat ruimte over om andere goederen te transporteren. De prijzen in Malawi zijn de afgelopen tijd bijzonder sterk gestegen. Het loont daarom dubbel de moeite om artikelen die schaars zijn (en dus extra duur) vanuit Nederland naar Malawi te brengen. Annie heeft een lijstje gemaakt van goederen die zij graag wil hebben en die in Malawi moeilijk te krijgen zijn, of erg duur zijn. Het gaat om de volgende artikelen:


   Heeft u iets van het bovenstaande in huis wat u aan kondanani wilt schenken, reageert u dan s.v.p. via
email
   . We kunnen dan afspreken hoe we een en ander zullen inzamelen.

   Alleen goederen die in goede staat verkeren nemen wij aan. Wij gaan geen kapotte en/of vuile goederen naar Malawi versturen!

   Alvast onze hartelijke dank!  • De visvijver

   De
Tilapia Stichting Nederland
   heeft besloten om Kondanani financieel te ondersteunen bij de kweek van tilapia vissen om ook in die behoefte zelf te kunnen voorzien. Helaas zijn er op dit moment zoveel bouwactiviteiten dat het geschikt maken van het bestaande meer bij Madalo even moet wachten. Er zijn gewoon niet genoeg mensen om dit direct op te pakken. Het is een zeer belangrijk project en zodra er ruimte is zal het dan ook worden uitgevoerd.  • Bijdrage "Mijn School" te Harderwijk

   De Chr. school voor Praktijkonderwijs "Mijn school" te Harderwijk spaarde €500,-. Ook hiervan zal een koe gekocht worden in Malawi. Allemaal hartelijk dank!!

Ten slotte...

BOEHHH...Bedankt!!
U kunt ons helpen de "vriendenkring van Kondanani" te vergroten door deze nieuwsbrief door te zenden aan vrienden, kennissen en/of familie waarvan u weet, dat ze betrokken zijn bij ontwikkelingswerk en met name de opvang van weeskinderen.

En natuurlijk ook met een financiële bijdrage, elke donatie is welkom!
Al met een bedrag van € 5,- per maand kan er veel gedaan worden, bijvoorbeeld:
 • kind naar school kost ongeveer € 5,- per week
 • De koeien moeten ook eten om de kinderen melk en kaas te kunnen geven.
  Voor € 5,- kan dat ongeveer een week lang voor een koe.
 • een week lang een huismoeder betalen
Uw geld wordt goed besteed, de afgelopen jaren is was slechts 4% nodig om de kosten van fondsenwerving te dekken!

Wordt donateur!

Hier kunt u direct online doneren doneer online - doneren
ABN-AMRO banknummer 62.32.46.597,
t.n.v. Stichting Kondanani Nederland
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.kondanani.nl

 

Facebook Kondanani NL